کويلهای گرمايش در هواساز و فن کوئل

کويلهای گرمايش در هواساز و فن کوئل

کویلهای واحد گرمایش تجهیزات فن کویل در عمق و تعداد پره های مختلف و در دو نوع متفاوت تهیه می شوند ، یکی نوع بخاری آن که یخ نمی زند و دیگری نوعی که لوله های کویل به شکل U خم شده اند . کویلهایی که لوله هایشان به شکل U خم شده را می توان با آب داغ ، بخار و برای ترکیبهای مختلف سطح لوله ، فضای پره ها بکار برد تا از این طریق بتوان در ازاء ، مقادیر یکسان درجه حرارت هوای ورودی ، سرعت سطحی و فشار بخار یا آب داغ ، ازدیاد درجه حرارتهای متفاوتی را بدست آورد . معمولا می توان کویلهای گرمایش را قبل یا بعد از نصب کویلهای سرمایش تعبیه نمود.

 

در طول فصول معتدله بایستی مناطقی که بوسیله واحدهای چند ناحیه ای تهویه می شوند، قادر باشند که با انجام گرمایش و سرمایش ، شرایط مورد نیاز هر منطقه را بوجود آورند . چون در واحدهای چند ناحیه ای ، کانال هوای برگشتی مناطق مشترک نمی باشد ناهمگونی درجه حرارت هوا یکی از مهمترین ملاحظات اینگونه واحدها است .

امکان دارد ناهمگونی موجود در هنگام عبور هوا از درون کویل گرمایش باعث گردد ، حرارت جذب بخشی از مناطق که نیاز به گرم شدن دارند، نشود.

اگر تمام بخار قبل از رسیدن به انتهای شبکه کویل تقطیر می شود ، امکان دارد بستن شیر کنترل بخار باعث پیدایش ناهمگونی درجه حرارت گردد . بنابراین پیشنهاد می شود در مواقعی که ممکن است منطقه ای احتیاج به گرمایش داشته باشد، در کویلهای گرمایش واحدهای چند ناحیه ای از فشار بخار حداکثر استفاده شود.

به منظور دستیابی به افت فشارهای یکسان در هنگامی که هوا از روی دو سطح انتقال حرارت متفاوت واحدهای فن کویل چند ناحیه ای عبور می کند، غالبا از صفحات توازن سوراخ دار استفاده می شود. امکان دارد برای مهندس ضروری باشد چنین صفحاتی را انتخاب کند ، بخصوص در مواردی که نیاز به کویل گرمایش است .

سرویس و نگهداری كویلها

کویلهای سرمایی و گرمایی از لوله ساده یا پره دار ساخته می شوند و در دو مورد کویلها محتاج نگهداری بوده و باید بدون منفذ و تمیز باشد

در صورتی که برای سرمایش مستقیم درون کویلهای مبرد جریان داشته باشد باید تمام اتصالات و لوله ها و خم ها از نظر نداشتن نشت در هر فصل مورد بازرسی قرار گیرد .

کویلهایی که در آنها آب جریان دارد لازم استبه طور منظم هر چند وقت مورد بازبینی قرار گیرد که نشتی نداشته باشد

باید از یخ زدن آب درون کویل در فصل سرد جلوگیری کرد عمل حفاظتی مثبتی که در مورد کویلهای آب در معرض جریان هوا می توان انجام داد تخلیه کامل آب از داخل کویلها یا استفاده از محلول ضد یخ است وابستگی به پیش گرمایش برای افزایش دمای جریان هوا به بالاتر از نقطه انجماد اطمینان بخش نیست عوامل زیادی موجب دشواری تخلیه آب درون کویلها می شود کویلها با قطرهای قطور بازدهی بالایی ندارند و لوله ها باقطرهای کوچک نیز در صورتی که تراز باشند تخلیه کامل نمی شوند کویلها را نمی توان طوری طراحی کرد که تمامی لوله هایشان به سمت نقطه معین شیب داشته باشند .

آب را با دمیدن هوای کافی می توان از داخل کویل خارج کرد ۱۵۰ Cfm در فشار ۰.۵ اتمسفر آب را به نحو رضایت بخشی از ۳ کویل به طول ۱۰ فوت تخلیه می کند البته در صورتی که قطر دهانه اتصال دمنده هوا به همان اندازه لوله رساننده آب به کویلها بوده و دمش هوا حداقل نیم ساعت ادامه داشته باشد .

ضد یخ مناسب که طبق دستورالعمل کارخانه سازنده به آب اضافه می شود را می توان پس از تخلیه کویل در ظرف مخصوصی با رعایت اصول ایمنی برای کویل دیگر یا فصل سرد دیگر ذخیره کرد این کار را می توان تا وقتی که ضد یخ بیش از حد رقیق نشده باشد ادامه داد . معمولا برای این مورد از اتیلن گلایکول به عنوان ضد یخ استفاده می کنند .

روشهای تمیز کردن کویلها برحسب شرایط و نیاز متفاوتند . سطح کویلهایی که در معرض جریان هوا قرار دارند اغلب باید با استفاده از جاروی برقی از سمت ورودی کویلها تمیز شوند برنامه تمیز کاری آن ممکن استتوسط هر یک از ساکنین ساختمان تنظیم شود مثلا هفته ای ۱ مرتبه .

در بعضی موارد کویلهای چند ردیفه را نمی توان با برس زدن یا مکش یا دهش هوا تمیز کرد و باید از تمیز کننده های شیمیایی استفاده کرد .

در خیلی جاها سطوح کویلهایی که آب روی آنها بخار می شود با لایه هایی از مواد شیمیایی موجود درآب پوشیده می شود کندن این رسوبات بسیار دشوار است و فقط با بیرون کویل و استفاده از یک ماده شیمیایی مناسب امکان پذیر است .

جداره داخلی کویلهایی که در معرض مبرد قرار دارد نیازی به تمیز کردن ندارد مگر در شرایط خاص .
یک فن کویل از اجزای زیر تشکیل شده است:

1-فن

2-کویلهای گرمایش و سرمایش

3-فیلتر هوای قابل تعویض یا قابل شستشو

4- شیر فلکه

5-شیرهواگیری

در فن کویل ها درجه حرارت توسط ترموستات و مقدار رطوبت توسط هیومیدستات و مقدار هوا توسط فن و مقدار هوای تازه به روشهای متداول كنترل میشود.
فن‌كویل‌ها عموما به صورت‌های زیر ساخته می‌شوند:

1-فن كویل‌های زمینی

ظرفیت این فن کویل ها 200 الی 1000 فوت مکعب در دقیقه بوده و هوا را بصورت بالا زن یا روبرو زن منتشر می سازند.

2-فن كویل‌های سقفی

ظرفیت این فن کویل ها هم معمولا بین 200 الی 1000 فوت مکعب در دقیقه می باشد.این فن‌كویل‌ها به دوصورت کابینت دار و بدون کابینت می باشند.

3-فن‌كویل‌های كانالی

در ظرفیت‌های 600 الی 2000 فوت مکعب در دقیقه ساخته می‌شوند و به سه طرح زیر می باشد:

1-كانالی سقفی توكار

2-كانالی سقفی روكار

3-كانالی دیواری روكار ایستاده

نحوه کار :

فن کویلها معمولا به دو صورت مورد استفاده قرار می گیرند.در حالت اول فن کویل فقط حرارت و برودت مورد نیاز را تامین میکند و هوای تازه توسط هوارسان مرکزی و بوسیله کانال های توزیع هوا در سطح محل منتشر می گردد تا تهویه مناسب در محل مورد نظرانجام گیرد.در این حالت میزان بار سرمایی وگرمایی توسط ترموستات بکار رفته در فن کویل و با خاموش و روشن شدن فن تنظیم می گردد.در حالت دوم علاوه بر تامین حرارت و برودت مورد نیاز ، وظیفه تامین هوای تازه را نیز بعهده دارد. بدین صورت که فن دستگاه، هوای تازه را از طریق دریچه تعبیه شده در پشت فن کویل گرفته و در محل پخش می کند.از محاسن این روش می توان به کاهش هزینه های مربوط به سیستم هوارسان مرکزی و متعلقات مربوطه اشاره نمود و عدم فیلتراسیون هوای تازه از معایب این روش می باشد.

 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *